Onze werkplek in de toekomst…

Afgelopen maanden heb ik veel nagedacht over mijn toekomst. Wat wil ik, wat wil ik betekenen voor organisaties? Dat is een apart blog waard, maar het gaf me ook na te denken over de toekomst van de werk- en leeromgeving.

Hoe ziet de werkplek van de nabije toekomst eruit? En een collegezaal of leslokaal? Komen we straks nog naar kantoor, nu blijkt dat het thuiswerken heel veel voordelen heeft? Economisch, maar bijvoorbeeld ook voor het milieu. Verschillende corporates hebben al de beslissing genomen om panden af te stoten. 

Hoe gaan we het kantoorgebouw straks gebruiken? Ontmoetingen op de werkplek worden anders. Gaan we meer richting een omgeving om in grote of kleine samenstellingen bij elkaar te komen, voor het sociale contact en de noodzakelijke verbinding? Of toch om te werken, omdat we thuis in een sociaal isolement dreigen te komen? 

Kortom, de dynamiek rond werken en leren beperkt zich niet meer tot een gebouw of een locatie met meerdere gebouwen.

Wat niet verandert, is dat alles – werken, leren, recreëren, ontmoeten – draait om mensen. Mensen willen contact met andere mensen. Nieuwe lichtingen op de arbeidsmarkt hebben  begeleiding nodig. Die kun je niet altijd thuis laten werken. 

Daar ligt een mooie uitdaging. Ik verwacht dat HR en IT andere rollen krijgen. Zij zullen nog meer na denken over de medewerker, en hoe zij in en voor de organisatie werken. 

Voor ons huisvestingsprofessionals worden de projecten anders. Mogen we nog meer meedenken over het gebruik, de gebruikers en de eisen aan een pand? Ik kijk ernaar uit.  

Het mag duidelijk zijn: het vraagstuk hoe de werkomgeving er in de nabije toekomst uit komt te zien, vind ik interessant en houdt me bezig. Ik wil daar ook samen met anderen over na denken. Zodat we onze collectieve kennis kunnen delen met werkgevers. 

Want waarom zouden we onze kennis voor ons zelf houden als we samen ongetwijfeld sterker zijn? 

Vind je het leuk om daar eens over van gedachten te wisselen? Laat het me even weten, dan doen we binnenkort een bakkie koffie!

Groet, Robin