Terugkijken op een jaar interim projectleider Huisvesting bij CVO

Ruim een jaar geleden startte ik als interim strategisch projectleider Huisvesting bij de Vereniging voor Christelijk Onderwijs (CVO) in Rotterdam en omstreken. Vier mooie opdrachten kreeg ik toebedeeld. En als we nu, aan het einde van het jaar terugblikken dan hebben we als CVO, samen met de scholen, interne en externe samenwerkingspartners hele mooie stappen gezet!

#1 Marnix Gymnasium

Deze school aan de Essenburgsingel zal komende jaren niet alleen in m2 uitgebreid worden met nieuwbouw, ook het bestaande deel gaan we renoveren/optimaliseren. 2021 stond in het teken van een Europese aanbesteding projectmanagement/bouwprojecten, die eind november werd afgerond. KWK, ICS en Draaijer + Partners zullen de komende jaren als mantelpartijen het bouwmanagement van toekomstige huisvestingsprojecten binnen CVO op zich nemen. 

Het einde van het jaar sloten we af met een schouw van het gebouw, bedoeld om de mantelpartijen kennis te laten maken met het gebouw en input op te halen voor het opstellen van een offerte (opstellen business case en projectmanagement). Ook naar het maken van de business case in de eerste helft van 2022 kijk ik uit!

#2 Penta Mavo

In Nissewaard zal medio 2024 de nieuwbouw van Penta Mavo worden opgeleverd. Het pand, dat aan de Groene Kruisweg in Spijkenisse zal worden gebouwd, biedt dan ruimte aan 600 mavo-leerlingen die, zoals Penta het mooi verwoordt, klaargestoomd worden voor de toekomst. Niet alleen op het beroepsmatige vlak, maar ook in de ontwikkeling tot een eigen volwassen persoonlijkheid.

De laatste werkweek van december stond in het teken van de architectenselectie, samen met KWK Huisvestingsregisseurs. Zij zullen in dit project namens CVO en Penta optreden als bouwmanager om voor de twee bestaande scholen, Penta Scala Rietvelden en Penta Charles de Foucauld, een nieuw onderkomen te realiseren.

In het nieuwe jaar worden ook de overige adviseurs geselecteerd, zodat medio februari 2022 het ontwerpteam compleet is en kan worden gestart met de vertaling van het Programma van Eisen naar een eerste schetsontwerp voor het mooiste onderwijsgebouw vóór Nissewaard.

#3 Accent Onderwijs

De plannen rond de renovatie van het pand aan de Van Alkemadehof in Rotterdam liep al langere tijd. De renovatie van dit pand, dat uit 2 delen bestaat en zal worden gedeeld met het Rudolf Steiner college,  kent namelijk verschillende uitdagingen en risico’s. 2021 hebben we besteed aan het opnieuw schrijven van de business case. En die business case is, tot grote vreugde van velen, is door de gemeente Rotterdam goedgekeurd. 

In overleg met beide schoolbesturen zal de gemeente Rotterdam het bouwheerschap en daarmee de verantwoordelijkheid voor het strippen, isoleren en casco opleveren van het pand op zich nemen. 

Naar verwachting wordt het pand in 2024 opgeleverd en kunnen Accent Centrum en het Rudolf Steiner College haar eigen bouwdelen in gebruik nemen. De komende periode zullen we samen met CVO, Accent Centrum, de gemeente Rotterdam en het Rudolf Steiner de beoogde projectorganisatie en planning vorm gaan geven.

#4 Stadionpark

In november werd het VoorOntwerp voor de nieuwbouw van een scholencomplex op Varkenoord, de oude sportvelden van Feijenoord, goedgekeurd door de Stuurgroep. Dit nieuwe complex maakt deel uit van het Convenant VO op Zuid, waarbij o.a. de schoolbesturen CVO, LMC-VO en de gemeente Rotterdam werken aan een betere spreiding en doorstroming naar verschillende onderwijsniveaus op Zuid. 

CBSplus en Zuidermavo, beide scholen van CVO, zullen zich hier naar verwachting begin 2025 gaan vestigen. LMC-VO vestigt er een vmbo-school en komt er een sporthal met 5 zalen die geëxploiteerd zal worden door Sportbedrijf Rotterdam

Er staat nu een ontwerp met een junior domein, leerpleinen en diversiteit in type ruimtes die het gepersonaliseerd leren ondersteunen. In het hart van de school is levendigheid en bruist het volop, waarbij het ontwerp zo is gemaakt dat er rust en stilte ontstaat als je op de leerpleinen komt. Een mooie samenwerking tussen het onderwijs, CVO en BDG architecten.

Komend half jaar staat voor het project Stadionpark in het teken van de DO-fase en zullen verschillende projectteams binnen CVO verdere invulling geven aan de domeinen en verschillende ruimten.


Ik kijk met veel plezier terug op deze opdracht in het afgelopen jaar, ik ben blij en trots op de gekregen feedback van mijn partners maar vooral trots op de stappen die we met de mensen van CVO en onze samenwerkingspartners hebben gezet om deze projecten naar de volgende ronde te brengen. Projecten waar we in 2022 verder aan gaan werken om de woorden die tot nu toe op papier stonden steeds concreter te maken en te visualiseren in de verschillende ontwerpfasen.

En ook daar kijk ik met veel plezier naar uit!